Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 532

Dodano:

Odsłon: 5226

Szybka i pyszna. Można dodawać też inne składniki według uznania.

Składniki

  • 2 litry wody
  • 2 łżki masła
  • marchewka, 2-3 szt.
  • pietruszka, 1 szt.
  • Seler zwyczajny
  • Fasolka szparagowa, 2 garście
  • Pół puszki groszku konserwowego
  • 2 średnie ziemniaki
  • Por
  • Koperek, natka pietruszki
  • śmietana 18 %
  • łyżeczka mąki krupczatki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w niewielkie plasterki, dodać do wody i gotować ok. 15 minut. W między czasie pokroić fasolkę na mniejsze kawałki, pora w talarki a ziemniaki w niewielką kostkę. Dodać do gotujących się warzyw wraz z odcedzonym groszkiem konserwowym i gotować jeszcze 10 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i natkę pietruszki.

  2. W kubku z odrobiną zimnej wody rozmieszać dokładnie kilka łyżek śmietany z mąką (można roztrzepać w słoiku). Wlać do gotującej się zupy. Mąka sprawia, że śmietana się nie waży. Dodać masło i podawać, gdy się rozpuści.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń