Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 36
Dodano: 22.01.2021
Odsłon: 1802
5-6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Gotujemy wodę, dodajemy pokrojone w kostkę mięso i włoszczyznę oraz sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy.
Gotujemy do miękkości.
W tym czasie zagniatamy ciasto z jajka i mąki. Odkładamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Gdy mięso jest miękkie wyciągamy włoszczyznę. i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy około 7 minut.
Wyciągamy ciasto z lodówki. Ucieramy kluseczki na tarce o dużych oczkach wprost do zupy. Gotujemy powoli jeszcze około 3 minut bez przykrycia.
Dodajemy cukier, pieprz (niekoniecznie) i śmietanę. Posypujemy drobno posiekaną zieloną pietruszką.
Warzywa świeże możemy zastąpić mrożoną zupą Jarzynową Mroźna Kraina 750 g itp. Dodajemy 4-5 ziemniaków, kilka różyczek brokuła i trochę żółtej i zielonej fasoli szparagowej.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

DeerHunter 23 styczniaZgłoś do usunięcia
Racjonalna i merytoryczna odpowiedź. A zupa zapowiada się przednio, chociaż ja pokuszę się o wersję bez mięsa.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Kaasia77 22 styczniaZgłoś do usunięcia
Muszę przyznać rację. Francuska zupa, francuski ser. W przepisie tej zupy gospodyni podała ser Comte. Szukam zawsze tańszych zamienników.W Polsce cena za 1 kg to około 90-100 zł za kilogram i w niewielu sklepach jest dostępny.
1 Kto głosował? | Odpowiedz

DeerHunter 22 styczniaZgłoś do usunięcia
A ser dlaczego nie z Francji?0 Kto głosował? | Odpowiedz