Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak naprawdę zamierzałam ugotować zupę pomidorową, ale po rozpoczęciu gotowania okazało się, że przecier pomidorowy został użyty do czegoś innego, więc trzeba było zrobić coś innego. W ten sposób powstała zupa jarzynowa "przez pomyłkę", która okazała się całkiem smaczna.
Nóż, garnek, łyżeczka, łyżka do mieszania, garnek
Składniki
Marchew, pietruszkę i ziemniak obrać ze skórki. Marchew i pietruszkę pokroić w krążki, a ziemniak w kostkę. Seler pokroić w kawałki, por w krążki.
Wszystkie składniki zalać 1/2 l zimnej wody.
W drugim garnku umieścić warzywa mrożone i zalać 300 ml zimnej wody.
Warzywa gotować w oddzielnych garnkach nie dłużej niż 15 min.
Po 15 minutach połączyć zawartość obydwu garnków w jeden. Dodać liść laurowy, kostkę rosołowa, a jak nie, na koniec gotowania łyżeczkę oleju kokosowego.
Dodać pesto, dobrze wymieszać i dalej gotować na małym ogniu
W tym czasie śmietanę rozrobić z niewielką ilością wywaru, aby uniknąć zwarzenia, a następnie połączyć z zupą. Do smaku doprawić papryką w proszku, pieprzem, solą, jeśli trzeba, a na koniec dodać natkę posiekanej pietruszki.
Zupę równie dobrze jest zmiksować blenderem.
Tak przygotowaną zupę często zamykam w słoikach zaraz po ugotowaniu i po wystudzeniu trzymam w lodówce przez kilka tygodni. Kiedy nie mam czasu na gotowanie, jestem zajęta, mam gotowy posiłek po pracy. Zupę w słoiku można także zabrać do pracy zamiast kanapki. Tak przygotowaną zupę można podawać z bułką czosnkową.