Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie ogryzać kurze łapki ? My bardzo lubimy ponieważ są bardzo zdrowe mają w sobie dużo żelatyny jak również witaminy potrzebne do naszego organizmu, wiem że większość ludzi tego nie ruszy i zaraz mnie ocenią jak za czarninę ale tak naprawdę nie wiedzą co dobre
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12344
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13195
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5461
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12344
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1391
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13195
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5461
Składniki
Do garnka przełożyć kurze łapki oczyszczone i umyte, wsypać mieszankę europejską i wlać półtora litra wody wstawić na średni ogień aby się zagotowało. Jak już się zagotuje zdjąć szumowiny dodać przyprawę uniwersalną, liść laurowy, ziela angielskie oraz wkroić świeży liść lubczyka, lekko zagotować a następnie dodać ziemniaki z kaszą jęczmienną i gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków i kaszy
W czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu przygotować grzyby, przełożyć je do miski i zalać gotującą się wodą co raz przemieszać ( wtedy grzyby nie będą w zupie gumowate tylko mięciutkie ). Sparzone grzyby przelać na durszlak aby ociekły z wody i ostygły, jak już ostygły wtedy pokroić w dowolnej długości paski ( kroić wzdłuż grzyba )
Gdy ziemniaki w gotującej się zupie są już wystarczająco miękkie dodać przygotowane grzyby boczniaki ( mogą być również pieczarki lub grzyby leśne ), zamieszać doprawić jeszcze według smaku i pogotować z grzybami piętnaście minut. Pod koniec gotowania dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki lekko zagotować i zdjąć z ognia
Zupa jest bardzo sycąca kolorowa, podałam ją z oczyszczonymi od kości skórkami z kurzych łapek, można dodać świeżo zmielony pieprz czarny jeżeli ktoś lubi. Gdy są osoby nie lubiące kurzych łapek można taka zupę ugotować np. na skrzydełkach czy ćwiartkach decyzja należy do państwa. Ja przygotowałam czystą zupę ale jeżeli ktoś ma ochotę można również zabielić śmietaną