Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie ogryzać kurze łapki ? My bardzo lubimy ponieważ są bardzo zdrowe mają w sobie dużo żelatyny jak również witaminy potrzebne do naszego organizmu, wiem że większość ludzi tego nie ruszy i zaraz mnie ocenią jak za czarninę ale tak naprawdę nie wiedzą co dobre
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4149
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29443
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 181
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18895
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4149
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29443
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 181
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18895
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Składniki
Do garnka przełożyć kurze łapki oczyszczone i umyte, wsypać mieszankę europejską i wlać półtora litra wody wstawić na średni ogień aby się zagotowało. Jak już się zagotuje zdjąć szumowiny dodać przyprawę uniwersalną, liść laurowy, ziela angielskie oraz wkroić świeży liść lubczyka, lekko zagotować a następnie dodać ziemniaki z kaszą jęczmienną i gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków i kaszy
W czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu przygotować grzyby, przełożyć je do miski i zalać gotującą się wodą co raz przemieszać ( wtedy grzyby nie będą w zupie gumowate tylko mięciutkie ). Sparzone grzyby przelać na durszlak aby ociekły z wody i ostygły, jak już ostygły wtedy pokroić w dowolnej długości paski ( kroić wzdłuż grzyba )
Gdy ziemniaki w gotującej się zupie są już wystarczająco miękkie dodać przygotowane grzyby boczniaki ( mogą być również pieczarki lub grzyby leśne ), zamieszać doprawić jeszcze według smaku i pogotować z grzybami piętnaście minut. Pod koniec gotowania dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki lekko zagotować i zdjąć z ognia
Zupa jest bardzo sycąca kolorowa, podałam ją z oczyszczonymi od kości skórkami z kurzych łapek, można dodać świeżo zmielony pieprz czarny jeżeli ktoś lubi. Gdy są osoby nie lubiące kurzych łapek można taka zupę ugotować np. na skrzydełkach czy ćwiartkach decyzja należy do państwa. Ja przygotowałam czystą zupę ale jeżeli ktoś ma ochotę można również zabielić śmietaną