Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa z ziemniakami, kaszą i grzybami boczniak

Zupa jarzynowa z ziemniakami, kaszą i grzybami boczniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 1020 Ocena: 7017

Dodano:

Odsłon: 1456

Lubicie ogryzać kurze łapki ? My bardzo lubimy ponieważ są bardzo zdrowe mają w sobie dużo żelatyny jak również witaminy potrzebne do naszego organizmu, wiem że większość ludzi tego nie ruszy i zaraz mnie ocenią jak za czarninę ale tak naprawdę nie wiedzą co dobre

Składniki

  • 12 sztuk kurzych łapek,
  • 205 g warzyw mieszanki europejskiej,
  • 8 średniej wielkości ziemniaków młodych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 liść laurowy,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej lub swojskiej jarzynki,
  • 1 mała gałązka świeżego lubczyku,
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej,
  • 250 g grzybów boczniak,
  • 2 łyżki natki pietruszki
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa jarzynowa z ziemniakami, kaszą i grzybami boczniak

Przygotowanie

  1. Do garnka przełożyć kurze łapki oczyszczone i umyte, wsypać mieszankę europejską i wlać półtora litra wody wstawić na średni ogień aby się zagotowało. Jak już się zagotuje zdjąć szumowiny dodać przyprawę uniwersalną, liść laurowy, ziela angielskie oraz wkroić świeży liść lubczyka, lekko zagotować a następnie dodać ziemniaki z kaszą jęczmienną i gotować na wolnym ogniu do miękkości dodanych ziemniaków i kaszy

  2. W czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu przygotować grzyby, przełożyć je do miski i zalać gotującą się wodą co raz przemieszać ( wtedy grzyby nie będą w zupie gumowate tylko mięciutkie ). Sparzone grzyby przelać na durszlak aby ociekły z wody i ostygły, jak już ostygły wtedy pokroić w dowolnej długości paski ( kroić wzdłuż grzyba )

  3. Gdy ziemniaki w gotującej się zupie są już wystarczająco miękkie dodać przygotowane grzyby boczniaki ( mogą być również pieczarki lub grzyby leśne ), zamieszać doprawić jeszcze według smaku i pogotować z grzybami piętnaście minut. Pod koniec gotowania dodać świeżą lub mrożoną natkę pietruszki lekko zagotować i zdjąć z ognia

  4. Zupa jest bardzo sycąca kolorowa, podałam ją z oczyszczonymi od kości skórkami z kurzych łapek, można dodać świeżo zmielony pieprz czarny jeżeli ktoś lubi. Gdy są osoby nie lubiące kurzych łapek można taka zupę ugotować np. na skrzydełkach czy ćwiartkach decyzja należy do państwa. Ja przygotowałam czystą zupę ale jeżeli ktoś ma ochotę można również zabielić śmietaną

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń