Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa kalafiorowa to jedna z naszych ulubionych. Czasem robię ją z makaronem. Taką wolą dzieci, a czasem z ziemniakami pod gust męża. A czasem dorabiam do niej jeszcze pulpeciki drobiowe i wtedy mamy na obiad jedno sycące danie. Zupa niezależnie od dodatków jest bardzo smaczna. Nie dodaję żadnych aromatycznych przypraw, aby smak i zapach kalafiora dominował.
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 132
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 144
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 137
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 132
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 144
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 137
Składniki
Pierś z kurczaka mielimy, a następnie dodajemy do niej startą cebulę i przeciśnięty czosnek, a także tartą bułkę. Solimy, dodajemy pieprz i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie kuleczki wielkości pomidorków koktajlowych i wrzucamy na delikatnie posolony wrzątek. Gotujemy ok 25 minut. Ja pulpeciki gotuję osobno, ale jeśli ktoś woli można ugotować je w zupie. Ja gotuję zawsze osobno, a do zupy dorzucam pod sam koniec jej gotowania
Pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler zalewamy ok 2 litrami wody. Gotujemy ok 15 minut
Następnie do zupy dodajemy pokrojonego w małą kosteczkę ziemniaka i kalafiora podzielonego na małe różyczki. Solimy i gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy pieprzem
Do zupy można dolać nieco wody, jeśli wydaje się nam zbyt gęsta
Po tym czasie do zupy dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek
Następnie do zupy dodajemy pulpeciki i chwilę razem gotujemy na wolnym ogniu
Na koniec sprawdzamy i jeśli trzeba dosalamy i dodajemy pieprzu
Na talerzu posypujemy posiekaną pietruszką