Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kartoflana z pieczarkami

Zupa kartoflana z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2188 Ocena: 48518

Dodano:

Odsłon: 10699

Oj, tak! Zupa bardzo, bardzo pożywna, mega aromatyczna, mega pyszna <3

Składniki

  • 400 g wędzonego boczku
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 1 marchew
  • 1 por (biała część)
  • 1 mały seler
  • 600 g ziemniaków
  • 1,4 l bulionu warzywnego
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i smażymy 10-15 min, wytapiając tłuszcz na średnim ogniu. Często mieszamy. Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz.

    Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu.

    Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję.

    Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle.

    Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut.

    Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń