Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kim chi, koreański kapuśniak

Zupa kim chi, koreański kapuśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 536 Ocena: 10636

Dodano:

Odsłon: 397

Przepyszna zupa, trochę ugotowana bardziej po polsku.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe lub łopatka 0,5kg to na 4 porcje
  • warzywa bulionowe: marchew, seler, por
  • Czosnek 6 ząbków
  • Imbir 2 cm lub 2 łyżki marynowanego
  • pasta chili gochujang lub chili do smaku, ma być ostre
  • kim chi 30 dag
  • pasta doengjang lub dashi miso 1 łycha
  • sos sojowy 1 łyżka
  • dymka do podania
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ta zupa chodziła za mną od dawna.

    Zakisiłam kapustę pekińską:

    https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-kiszona-kapusta-pekinska,160704,fafiatko.html

    Ułatwiłam sobie trochę zadanie i zaczęłam od tradycyjnej polskiej bazy, ugotowałam wywar z żeberek z warzywami. A powinno się mięso pokroić w paseczki, zamarynować w czosnku z chili i sosem sojowym i obsmażyć.

    Żeberka gotowałam przez godzinę do miękkości.

  2. Zeszkliłam cebulą pokrojoną w piórka, dodałam posiekany czosnek, imbir i płatki chili. Zawartość patelni dodałam do bulionu na 15 minut przed końcem gotowania. Dodałam też dashi miso i kim chi i łyżkę sosu sojowego.

    Gotowe!

    Mięso pokroiłam w paski i dodałam do każdej miski. Zupę podałam z makaronem ryżowym a na koniec posypałam ja szczypiorem.


  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń