Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna zupa klops z makaronem, zwana na Warmii zupą klops. Może być również zamiast makaronu z ziemniakami.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6896
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5093
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2060
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6896
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5093
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2060
Składniki
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Robimy klopsy: Mięso mielone z dodatkiem bułki tartej, soli, pieprzu, majeranku i 2 jajkami dobrze wyrabiamy. Formujemy małe klopsy.
Gotujemy zupkę: Do wrzącej wody wrzucamy marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową, pokrojony w plasterki por i gotujemy.
Gdy marchew jest już miękka wrzucamy klopsy i gotujemy, gdy zaczną klopsy wypływać do góry gotujemy jeszcze z 10 minut na małym ogniu. Klopsy wyjmujemy na talerz a naszą zupę doprawiamy solą, pieprzem, zieleninką pokrojoną drobno i sokiem z cytryny do smaku oraz zagęszczamy wymieszaną łyżkę mąki z wodą, zabielamy śmietaną jak komu pasuje i jeszcze na małym ogniu gotujemy 3-4 minuty.
Wkładamy do talerza klopsy 2-3 szt. wcześniej ugotowany makaron kokardki, marchewkę z zupy i zalewamy zupką. Smacznego !!!