Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na zupę na bazie pomidorów z dodatkiem klopsików z szynki. Zupa powinna być lekko ostra.
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 51
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3160
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6761
Łatwe w przygotowaniu torciki z musem czekoladowym z białej czekolady. Fajny...
Odsłon: 51
Omlet hiszpański, czyli tortilla de patatas, to tradycyjne danie kuchni hiszp...
Odsłon: 3160
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
Odsłon: 6761
Składniki
Mielone mięso przekładamy do dużej miski, doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem, bazylią, rozmarynem i słodką papryką. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jedno jajko i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do „przegryzienia”
W dużym garnku nastawiamy do zagotowania 2 litry wody. W tym czasie na rozgrzanej oliwie podsmażamy pomidory z puszki (około 5 minut). Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Kiedy woda będzie się gotowała wlewamy szklankę bulionu drobiowego. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wrzucamy podsmażone pomidory i gotujemy około 10 minut. Dodajemy 2 łyżki koncentratu, 1/2 szklanki kukurydzy z puszki, doprawiamy pieprzem i solą. Zupa powinna być lekko ostra.
Mięso ponownie mieszamy i formujemy małe kulki. Klopsiki delikatnie wrzucamy do gotującej się zupy. Wszystko gotujemy przez 20 minut.