Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki cenione są w Polsce za łatwość przygotowania i smakowity efekt końcowy. Na nasze na stoły trafiają zazwyczaj w sosie pomidorowym albo grzybowym. Wielbicieli tak przyrządzonego mięsa powinna zainteresować także zupa klopsowa – rodem z włoskiego, pełnego gwaru wesela!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Ziemniaki oraz warzywa z włoszczyzny umyj i obierz. Pietruszkę i selera włóż do garnka z wodą w całości, marchewkę – pokrojoną w talarki, a ziemniaki – w kostkę. Jeśli masz włoszczyznę z liśćmi, odetnij je od korzeni, opłucz, zegnij 2-3 razy, owiń bawełnianą nitką i dołóż do garnka. Dzięki temu wywar będzie bardziej aromatyczny.
Obierz cebulę i opal nad palnikiem kuchenki tak, by zbrązowiała. Dołóż ją (w całości) do garnka. Do wody wrzuć także liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niskiej mocy palnika przez około godzinę.
Umieść w misce mięso mielone. Dodaj do niego jajko i drobno posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę tak, by mięso było dobrze napowietrzone.
Uformuj masę mięsną w małe kuleczki. Obtocz je w mące. Obsmaż krótko na maśle i zalej zawartość patelni winem. Wrzuć liście szpinaku na patelnię i na chwilę zostaw ją na palniku, by liście się zblanszowały.
Z garnka z gotowym wywarem wyjmij liście włoszczyzny, selera i pietruszkę. Dołóż klopsiki ze szpinakiem. Gotuj wywar jeszcze przez 8-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę gotową do podania posyp grubo startym parmezanem.