Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klopsiki cenione są w Polsce za łatwość przygotowania i smakowity efekt końcowy. Na nasze na stoły trafiają zazwyczaj w sosie pomidorowym albo grzybowym. Wielbicieli tak przyrządzonego mięsa powinna zainteresować także zupa klopsowa – rodem z włoskiego, pełnego gwaru wesela!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1067
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2872
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 966
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1731
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14697
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1067
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2872
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 966
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1731
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14697
Składniki
Ziemniaki oraz warzywa z włoszczyzny umyj i obierz. Pietruszkę i selera włóż do garnka z wodą w całości, marchewkę – pokrojoną w talarki, a ziemniaki – w kostkę. Jeśli masz włoszczyznę z liśćmi, odetnij je od korzeni, opłucz, zegnij 2-3 razy, owiń bawełnianą nitką i dołóż do garnka. Dzięki temu wywar będzie bardziej aromatyczny.
Obierz cebulę i opal nad palnikiem kuchenki tak, by zbrązowiała. Dołóż ją (w całości) do garnka. Do wody wrzuć także liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na niskiej mocy palnika przez około godzinę.
Umieść w misce mięso mielone. Dodaj do niego jajko i drobno posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki wyrób na jednolitą masę tak, by mięso było dobrze napowietrzone.
Uformuj masę mięsną w małe kuleczki. Obtocz je w mące. Obsmaż krótko na maśle i zalej zawartość patelni winem. Wrzuć liście szpinaku na patelnię i na chwilę zostaw ją na palniku, by liście się zblanszowały.
Z garnka z gotowym wywarem wyjmij liście włoszczyzny, selera i pietruszkę. Dołóż klopsiki ze szpinakiem. Gotuj wywar jeszcze przez 8-10 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zupę gotową do podania posyp grubo startym parmezanem.