Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa koperkowa na zasmażce to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. Z dodatkiem grzanki francuskiej to prawdziwa petarda!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 881
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na nią starte warzywa i liście laurowe. Smażymy kilka minut, aż lekko się zarumienią i zmiękną.
Później myjemy mięso i zalewamy je około 2 litrami wody. Pozostawiamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Później dorzucamy podsmażone warzywa. Całość solimy, na początku około łyżką soli. Gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny.
Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy zasmażkę. W rondelku podsmażamy boczek. Następnie dodajemy łyżkę smalcu. Kiedy ten się roztopi dodajemy mąkę i mieszamy aż zasmażka zbrązowieje. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy i dobrze mieszamy (uwaga zasmażka jest bardzo gorąca, a w momencie dodawania do zupy może pryskać).
Na koniec do zupy dodajemy drobno posiekany koperek i mieszamy.
Drugim etapem przygotowań są grzanki. W czasie kiedy gotujemy zupę smażymy grzanki. Do mleka wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Później dodajemy mąkę i również dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy około dwie łyżki masła klarowanego/oleju. Każdą kromkę bułki paryskiej moczymy z obu stron w mleku z jajkiem i smażymy na średnim ogniu z obu stron na brązowo. Zupę podajemy z pysznymi, brązowymi grzankami. Smacznego ;)