Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa koperkowa na zasmażce

Zupa koperkowa na zasmażce

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4789

Dodano:

Odsłon: 758

Zupa koperkowa na zasmażce to niewątpliwie jedna z najsmaczniejszych zimowych zup. Z dodatkiem grzanki francuskiej to prawdziwa petarda!

Składniki

  • mały kawałek wędzonego żeberka lub innego mięsa z kością
  • 1 większa marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 3-4 liście laurowe
  • duży pęczek koperku
  • łyżka masła
  • 125 g pokrojonego w małą kostkę wędzonego boczku
  • łyżka smalcu
  • 2-3 łyżki mąki
  • Sól
  • Grzanki francuskie:
  • 1/2 bułki paryskiej (weki) pokrojonej na kromki
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • płaska łyżka mąki
  • masło klarowane/olej do smażenia
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa koperkowa na zasmażce

Przygotowanie

  1. Rozpoczynamy od przygotowania warzyw. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na nią starte warzywa i liście laurowe. Smażymy kilka minut, aż lekko się zarumienią i zmiękną.

  2. Później myjemy mięso i zalewamy je około 2 litrami wody. Pozostawiamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień na średni, żeby woda tylko delikatnie bulgotała. Później dorzucamy podsmażone warzywa. Całość solimy, na początku około łyżką soli. Gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny.

  3. Pod koniec gotowania zupy przygotowujemy zasmażkę. W rondelku podsmażamy boczek. Następnie dodajemy łyżkę smalcu. Kiedy ten się roztopi dodajemy mąkę i mieszamy aż zasmażka zbrązowieje. Gotową zasmażkę dodajemy do zupy i dobrze mieszamy (uwaga zasmażka jest bardzo gorąca, a w momencie dodawania do zupy może pryskać).

  4. Na koniec do zupy dodajemy drobno posiekany koperek i mieszamy.

  5. Drugim etapem przygotowań są grzanki. W czasie kiedy gotujemy zupę smażymy grzanki. Do mleka wbijamy jajka i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Później dodajemy mąkę i również dokładnie mieszamy, tak żeby nie było grudek. Na patelni rozgrzewamy około dwie łyżki masła klarowanego/oleju. Każdą kromkę bułki paryskiej moczymy z obu stron w mleku z jajkiem i smażymy na średnim ogniu z obu stron na brązowo.

    Zupę podajemy z pysznymi, brązowymi grzankami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń