Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem dynia mango i batat

Zupa krem dynia mango i batat

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 1746

Dodano:

Odsłon: 1209

Jesienna rozgrzewająca zupa dyniowa w stylu tajskim. Z mango, batatami, imbirem, chili. Na mleczku kokosowym. Zrobicie ją w 30 minut. Nie mogłam oderwać się od miski.

Składniki

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 1 mango
  • 1 batat
  • 1 kawałek pora biała część
  • 1 plaster korzenia selera
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • cukier muscovado
  • płatki chili
  • 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
  • natka pietruszki
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 cm korzenia imbiru
  • szczypta cynamonu
  • migdały do dekoracji
  • olej kokosowy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem dynia mango i batat

Przygotowanie

  1. Batata, seler, marchew obieram i kroję na kawałki. Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Imbir ścieram. Na oleju kokosowym przesmażam cebulę, czosnek, por i imbir. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię. Nie obieram jej ze skóry, pozbawiam nasion. Dodaję batata, seler, marchew, połowę mango i chwilę przesmażam. Wlewam bulion, dodaję sól, pieprz i gotuję na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na końcu dodaję mleczko kokosowe. Całość miksuję blenderem. Doprawiam cukrem, cynamonem. Zupę podaję z kawałkami mango, migdałami, sezamem, natką pietruszki, i posypuję cukrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń