Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 534

Dodano:

Odsłon: 2888

Pikantne i rozgrzewające zupy na marcowe chłody, Dziś proponuję krem z brokułów. Łatwy, pyszny i zdrowy.

Składniki

  • Dwa średnie brokuły (lub jeden duży)
  • Marchewka, pietruszka, seler
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa
  • Opcjonalnie: śmietana, mięsko do bulionu lub kostka rosołowa.
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z warzyw przygotować bulion warzywny, dla smaku do gotowania dorzucić 2 -3 ziarenka ziela angielskiego.

  2. Brokuły umyć i ugotować osobno do miękkości, przestudzić i zmiksować

  3. Zmiksowane brokuły połączyć z bulionem, warzywami i czosnkiem, zmiksować ponownie, powstały krem przegotować na małym ogniu mieszając, doprawić do smaku.

  4. Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzaneczkami.

  5. Dla złagodzenia smaku można dodać łyżkę śmietany. Wersja ostrzejsza będzie z kostką rosołową. Mięsożercy krem z brokułów mogą przygotować na wywarze mięsnym.

    smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń