Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam cukinię i często wykorzystuję ją w mojej kuchni, bo jest lekkostrawna i bardzo zdrowa. Cukinia to bogactwo witamin tj. A, C, PP, B, K, a także beta - karotenu, żelaza, potasu i magnezu. Dzisiaj zapraszam Was na kolejną zupę z cukinią w roli głównej, ale tym razem w formie kremu. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu. Świetnie smakuje z kawałkami koziego sera sałatkowego oraz kiełkami słonecznika.
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11353
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 328
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 351
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 89
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 459
Obiad noworoczny nie musi składać się z wykwintnego i długo gotowanego mięsa....
Odsłon: 11353
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 328
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 351
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 89
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 459
Składniki
* Zupę przygotowałam na bulionie z kurczaka ale możemy przygotować ją także na bulionie wołowym, a w wersji wege na bulionie warzywnym. Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Wszystko smażymy około 7 - 8 minut, aż cukinia delikatnie zmięknie*. * Warzywa podsmażone na maśle uwolnią swój piękny aromat i nadadzą zupie głębszego smaku.
Do gotującego się bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy wszystko przez około 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także posiekaną natkę pietruszki.
Zupę ściągamy z palnika i miksujemy na jednolity krem, dodajemy śmietankę oraz doprawiamy solą i zmielonym pieprzem.
Zupę podałam z kozim serem sałatkowym oraz kiełkami słonecznika. Świetnym dodatkiem będzie także ser feta, jajko ugotowane na twardo lub groszek ptysiowy.
Podstawą każdej zupy jest dobry bulion. Bulion może przygotować dzień wcześniej z ulubionego mięsa oraz warzyw.