Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia jest fantastycznym i wszechstronnym warzywem, szczególnie do wykonania wszelkiego rodzaju zup, ponieważ po zmiksowaniu nadaje kremowi jedwabistej, gęstej konsystencji. Zupy z cukinii są także wyjątkowo niskokaloryczne. Miska tej dobroci, nawet z dodatkiem śmietany lub masła, to tylko 250 kcal.
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35611
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17508
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 239
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 162
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 184
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35611
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17508
Moja rodzinka uwielbia gołąbki, a ja jako dobra mama, teściowa i babcia lubię...
Odsłon: 239
Banalnie prosty w przygotowaniu makaron z naleśników, który można zjeść jako...
Odsłon: 162
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 184
Składniki
Umyj cukinię i obierz ze skórki. Jeśli cukinia jest większa, wytnij gniazda nasienne i pokój warzywo w kostkę. Obierz ziemniaki oraz pietruszki i także pokrój w drobną kostkę. Poszatkuj pora i obrane ząbki czosnku.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodaj pokrojonego pora i czosnek. Przesmaż krótko, następnie dodaj resztę warzyw i przesmażaj na wolnym ogniu, aż cukinia, ziemniaki i pietruszka będą lekko błyszczące (ok.15 minut). Następnie zalej warzywa bulionem, choć zwykła woda też sobie poradzi, przykryj pokrywką i gotuj zupę, aż warzywa staną się miękkie.
Wyłów wszystkie twarde przyprawy z zupy, zblenduj ją i dodaj łyżkę śmietany, jeśli lubisz. Bez tego dodatku zupa i tak będzie wyjątkowo kremowa. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj gorącą zupę z grzankami smażonymi na maśle i dużą porcją świeżej natki pietruszki.