Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia jest fantastycznym i wszechstronnym warzywem, szczególnie do wykonania wszelkiego rodzaju zup, ponieważ po zmiksowaniu nadaje kremowi jedwabistej, gęstej konsystencji. Zupy z cukinii są także wyjątkowo niskokaloryczne. Miska tej dobroci, nawet z dodatkiem śmietany lub masła, to tylko 250 kcal.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 467
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 123
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 284
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 333
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 467
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 123
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 284
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 333
Składniki
Umyj cukinię i obierz ze skórki. Jeśli cukinia jest większa, wytnij gniazda nasienne i pokój warzywo w kostkę. Obierz ziemniaki oraz pietruszki i także pokrój w drobną kostkę. Poszatkuj pora i obrane ząbki czosnku.
W dużym garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Gdy przyprawy zaczną pachnieć, dodaj pokrojonego pora i czosnek. Przesmaż krótko, następnie dodaj resztę warzyw i przesmażaj na wolnym ogniu, aż cukinia, ziemniaki i pietruszka będą lekko błyszczące (ok.15 minut). Następnie zalej warzywa bulionem, choć zwykła woda też sobie poradzi, przykryj pokrywką i gotuj zupę, aż warzywa staną się miękkie.
Wyłów wszystkie twarde przyprawy z zupy, zblenduj ją i dodaj łyżkę śmietany, jeśli lubisz. Bez tego dodatku zupa i tak będzie wyjątkowo kremowa. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj gorącą zupę z grzankami smażonymi na maśle i dużą porcją świeżej natki pietruszki.