Zupa krem z dyni
Składniki
- 750 g dyni (po obraniu)
- 250 g ziemniaków ( 3 średnie)
- 300 g pomidorów (2 sztuki)
- 3 szklanki bulionu (750 ml)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy kurkumy w proszku
- imbir w proszku ½ łyżeczki lub świeży ok 2 cm
- 2 łyżki oleju
- kwaśna śmietana
- grzanki
Składniki
- 750 g dyni (po obraniu)
- 250 g ziemniaków ( 3 średnie)
- 300 g pomidorów (2 sztuki)
- 3 szklanki bulionu (750 ml)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy kurkumy w proszku
- imbir w proszku ½ łyżeczki lub świeży ok 2 cm
- 2 łyżki oleju
- kwaśna śmietana
- grzanki

Etapy przygotowania
Wykonanie Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę oliwę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem z cebulą. Następnie dodajemy dynię i ziemniaki, doprawić i smażyć co chwila mieszając przez ok 10 minut. Gdy już podsmażymy, dodać gorący bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok 10 minut.

Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę i dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez ok 10 minut lub do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zmiksować w blenderze. Doprawić solą, kurkumą i imbirem do smaku. Zupę podawać z grzankami i kleksem śmietany.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6746
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 118

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 866

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2245
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1712
Ostatnio komentowane przepisy

Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 6746
Przyjemny w wykonaniu i fantastyczny w smaku kisiel ze śliwek i jabłek posypa...
Odsłon: 118

Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Bułki
- Dla zdrowia
Odsłon: 866

Łatwe ciasto bez pieczenia. Czekolada i wiśnie to dobry duet.
Odsłon: 2245
Królowa grilla :)
- Impreza
- Grill
- Polska
- Bałkańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Rozmaryn
- Tymianek
Odsłon: 1712



Składniki
- 750 g dyni (po obraniu)
- 250 g ziemniaków ( 3 średnie)
- 300 g pomidorów (2 sztuki)
- 3 szklanki bulionu (750 ml)
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka przyprawy kurkumy w proszku
- imbir w proszku ½ łyżeczki lub świeży ok 2 cm
- 2 łyżki oleju
- kwaśna śmietana
- grzanki
Wykonanie Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę. W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę oliwę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem z cebulą. Następnie dodajemy dynię i ziemniaki, doprawić i smażyć co chwila mieszając przez ok 10 minut. Gdy już podsmażymy, dodać gorący bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok 10 minut.
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę i dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez ok 10 minut lub do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zmiksować w blenderze. Doprawić solą, kurkumą i imbirem do smaku. Zupę podawać z grzankami i kleksem śmietany.