Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni 1,5 litra bulionu, 1 dynia hokkaido, 4 duże ziemniaki, 1 średnia cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, ćwiartka selera, pół łodygi selera naciowego, 5 ząbków czosnku (niezbyt małych), kawałek liścia laurowego, jedno ziarenko ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, olej, masło klarowane, sól, pieprz, przyprawa do dań z dyni, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, szczypta cukru, sok z ćwiartki cytryny. Dynię pokroiłam, pokropiłam olejem, posoliłam i popieprzyłam, upiekłam z nieobranym czosnkiem na blasze wyłożonej papierem. Termoobieg, 180 stopni, środkowy ruszt, 25-30 minut. W tym czasie pokroiłam w kostkę cebulę i marchew w półplasterki, smażyłam 10 minut na średnim ogniu na maśle klarowanym. Potem dorzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyłam jeszcze 15 minut. Do bulionu wrzuciłam jedną marchewkę, pietruszkę, obydwa selery, liść i ziarenka ziela i pieprzu, dynię, obrany upieczony czosnek, cebulę z marchewką i ziemniakami, gotowałam 20 minut. Zdjęłam z ognia, zblendowałam, doprawiłam do smaku. Można podawać z grzankami lub prażonymi ziarnami dyni. Tu z jogurtem naturalnym.
Garnek, patelnia, piekarnik
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 35
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 20
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 776
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2777
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 35
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 20
Brakuje czasu na przygotowanie idealnych świąt? Wcale nie! Ten szybki piernik...
Odsłon: 776
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 2777
Składniki
Endżoj
Jesień rozpoczęta, pora na zupę krem z dyni
1,5 litra bulionu,
1 dynia hokkaido,
4 duże ziemniaki,
1 średnia cebula,
2 marchewki,
1 pietruszka,
ćwiartka selera,
pół łodygi selera naciowego,
5 ząbków czosnku (niezbyt małych),
kawałek liścia laurowego, jedno ziarenko ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu,
olej, masło klarowane,
sól, pieprz, przyprawa do dań z dyni, czosnek granulowany, papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, szczypta cukru, sok z ćwiartki cytryny.
Dynię pokroiłam, pokropiłam olejem, posoliłam i popieprzyłam, upiekłam z nieobranym czosnkiem na blasze wyłożonej papierem. Termoobieg, 180 stopni, środkowy ruszt, 25-30 minut.
W tym czasie pokroiłam w kostkę cebulę i marchew w półplasterki, smażyłam 10 minut na średnim ogniu na maśle klarowanym. Potem dorzuciłam pokrojone w kostkę ziemniaki, smażyłam jeszcze 15 minut.
Do bulionu wrzuciłam jedną marchewkę, pietruszkę, obydwa selery, liść i ziarenka ziela i pieprzu, dynię, obrany upieczony czosnek, cebulę z marchewką i ziemniakami, gotowałam 20 minut. Zdjęłam z ognia, zblendowałam, doprawiłam do smaku.
Można podawać z grzankami lub prażonymi ziarnami dyni. Tu z jogurtem naturalnym.