Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka, rozgrzewająca zupa krem z dyni piżmowej oraz z mleczkiem kokosowym.
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12101
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 206
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12101
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 19
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2118
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 206
Składniki
Obierz cebulę, czosnek, dynię. Cebulę i czosnek posiekaj. Dynię pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę masła lub oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, a po chwili czosnek. Smaż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażaj ok. 5 minut. Dodaj odrobinę soli, później przyprawy ok. 1 łyżeczki pieprzu, oregano oraz papryki ostrej, po pół łyżeczki curry, kurkumy, papryki słodkiej. Możesz dodać trochę startego imbiru. Jeśli masz termomix to wszystko możesz robić w nim.
Do warzyw dolej ok. 700 ml bulionu lub 700 ml wody i kostkę rosołową. Gotuj wszystko ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie przestań gotować zupę. Lekko ją ostudź, aby nie była wrząca. Po tych 5-10 minutach dodaj mleczko kokosowe (cześć możesz zostawić do dekoracji talerza). Całość zmiksuj na gładki krem. Teraz możesz doprawić zupę wg smaku. Ja zazwyczaj dodaję jeszcze pieprzu świeżo mielonego oraz chilli. Na talerz wlej zupę, możesz ozdobić mleczkiem kokosowym i przyprawami. Podawaj z grzankami (polecam te czosnkowe), ziemniakami pokrojonymi w kostkę, startym serem lub innymi dodatkami. Istnieje też możliwość, aby ziemniaki ok. 500 g dodać w fazie smażenia warzyw, później wszystko razem gotować i miksować. Zupa ma wtedy inny smak oraz inną konsystencję, ale jest bardziej treściwa. Wtedy też trzeba starać się dolewać wody tak, aby zupa nie była za gęsta.