Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka, rozgrzewająca zupa krem z dyni piżmowej oraz z mleczkiem kokosowym.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 732
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 390
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 732
Składniki
Obierz cebulę, czosnek, dynię. Cebulę i czosnek posiekaj. Dynię pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej odrobinę masła lub oliwy z oliwek. Dodaj cebulę, a po chwili czosnek. Smaż do lekkiego zrumienienia. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę dynię. Podsmażaj ok. 5 minut. Dodaj odrobinę soli, później przyprawy ok. 1 łyżeczki pieprzu, oregano oraz papryki ostrej, po pół łyżeczki curry, kurkumy, papryki słodkiej. Możesz dodać trochę startego imbiru. Jeśli masz termomix to wszystko możesz robić w nim.
Do warzyw dolej ok. 700 ml bulionu lub 700 ml wody i kostkę rosołową. Gotuj wszystko ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie przestań gotować zupę. Lekko ją ostudź, aby nie była wrząca. Po tych 5-10 minutach dodaj mleczko kokosowe (cześć możesz zostawić do dekoracji talerza). Całość zmiksuj na gładki krem. Teraz możesz doprawić zupę wg smaku. Ja zazwyczaj dodaję jeszcze pieprzu świeżo mielonego oraz chilli. Na talerz wlej zupę, możesz ozdobić mleczkiem kokosowym i przyprawami. Podawaj z grzankami (polecam te czosnkowe), ziemniakami pokrojonymi w kostkę, startym serem lub innymi dodatkami. Istnieje też możliwość, aby ziemniaki ok. 500 g dodać w fazie smażenia warzyw, później wszystko razem gotować i miksować. Zupa ma wtedy inny smak oraz inną konsystencję, ale jest bardziej treściwa. Wtedy też trzeba starać się dolewać wody tak, aby zupa nie była za gęsta.