Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 251 Ocena: 745

Dodano:

Odsłon: 467

Krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym, to jedna z tych kremowych zup, którą mogłabym jeść bez końca. Pikantna i lekko słodka, bardzo aromatyczna i sycąca. Z powodzeniem możecie zabrać ją ze sobą do pracy. Świetnie smakuje solo, z grzankami, groszkiem ptysiowym czy podprażonymi ziarnami słonecznika lub dyni.

Składniki

  • kukurydza kolba 4 sztuki
  • Ziemniaki 3 szt.
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Masło 2 łyżki
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • bulion warzywny 1 1/2 litra
  • Mleczko kokosowe 200 ml
  • sól (do smaku)
  • Pieprz biały (do smaku)
  • papryka ostra (do smaku)
  • Imbir 1/2 łyżeczki
  • Curry 1/2 łyżeczki
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z kukurydzy z mlekiem kokosowym

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzać olej z masłem, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, curry, ostrą paprykę oraz kurkumę. Całość chwilę przesmażyć. Dodać bulion. Za pomocą ostrego noża odkroić z kolby ziarna kukurydzy. Kukurydzę dodać do zupy. Całość gotować do miękkości składników. Zupę zmiksować z pomocą blendera i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się łupin z kukurydzy. Ponownie podgrzać, dodać mleko kokosowe oraz sól i pieprz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń