Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kurek

Przepis dnia 2020-06-12
Zupa krem z kurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 714

Dodano:

Odsłon: 173

Kurki uwielbiam pod każdą postacią i w każdym daniu. Tym razem proponuję pyszną i pożywną zupkę z kurek. Już się nie mogę doczekać aż zacznie się sezon na te pyszne grzybki.

Składniki

  • 2 l rosołu lub bulionu
  • 500 g kurek
  • 100 g serka topionego ementaler
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 30%
  • sól, pieprz i ocet jabłkowy (lub sok z cytryny) do smaku
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z kurek

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażyć kawałki ziemniaków, marchwi, cebuli i czosnku. Do garnka z gotującym się rosołem lub bulionem włożyć serek topiony ementaler. Jak serek się rozpuści w zupie to do tego włożyć usmażone ziemniaki, marchew, cebulę i czosnek. Kurki oczyścić i również podsmażyć na tej samej patelni, a następnie dodać do zupy. Całość gotować do miękkości. Na koniec wlać 200 ml śmietany kremówki, doprawić solą, pieprzem i octem jabłkowym (lub sokiem z cytryny). Wszystko zblendować i można jeść. Gorąco polecam, bo zupka genialna.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń