Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo aromatyczna, kremowa zupa czosnkowa. Dzięki użyciu pieczonego czosnku jest delikatniejsza od wersji z czosnkiem smażonym. Podana z chrupiącymi grzankami zachwyca smakiem.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3712
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 368
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 677
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3712
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3801
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 368
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 677
Składniki
Główki czosnku pieczemy w całości, bez obierania. Obcinamy tylko górną część, aby pokazały się ząbki. Główki smarujemy olejem, posypujemy solą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyciągamy. Kiedy lekko ostygną, wyciskamy płynne ząbki czosnku. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy ziemniaka pokrojonego również w grubszą kostkę. Smażymy razem jeszcze minutę. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, pieprz, paprykę słodką. Gotujemy, aż ziemniak zupełnie nie zmięknie. Zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy tymianek. Serek topiony zalewamy chochlą gorącej zupy i mieszamy, aż zupełnie się rozpuści. Dodajemy do zupy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki: Kromki chleba kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie z olejem i ziołami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy grzanki są chrupiące. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy z grzankami, posypaną płatkami papryki chilli.