Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo aromatyczna, kremowa zupa czosnkowa. Dzięki użyciu pieczonego czosnku jest delikatniejsza od wersji z czosnkiem smażonym. Podana z chrupiącymi grzankami zachwyca smakiem.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 18945
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 19383
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 18945
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 19383
Składniki
Główki czosnku pieczemy w całości, bez obierania. Obcinamy tylko górną część, aby pokazały się ząbki. Główki smarujemy olejem, posypujemy solą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyciągamy. Kiedy lekko ostygną, wyciskamy płynne ząbki czosnku. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy ziemniaka pokrojonego również w grubszą kostkę. Smażymy razem jeszcze minutę. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, pieprz, paprykę słodką. Gotujemy, aż ziemniak zupełnie nie zmięknie. Zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy tymianek. Serek topiony zalewamy chochlą gorącej zupy i mieszamy, aż zupełnie się rozpuści. Dodajemy do zupy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki: Kromki chleba kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie z olejem i ziołami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy grzanki są chrupiące. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy z grzankami, posypaną płatkami papryki chilli.