Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo aromatyczna, kremowa zupa czosnkowa. Dzięki użyciu pieczonego czosnku jest delikatniejsza od wersji z czosnkiem smażonym. Podana z chrupiącymi grzankami zachwyca smakiem.
Szukasz szybkiej, a zarazem pożywnej przekąski do pracy? Nasza lekka sałatka...
Odsłon: 392
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 94
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 286
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 108
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4440
Szukasz szybkiej, a zarazem pożywnej przekąski do pracy? Nasza lekka sałatka...
Odsłon: 392
Delikatna, zabielana śmietaną zupa pomidorowa na wywarze drobiowym. Doskonały...
Odsłon: 94
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 286
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 108
Stary, wypróbowany przepis na babeczki jest wyjątkowy, są kruche, delikatne,...
Odsłon: 4440
Składniki
Główki czosnku pieczemy w całości, bez obierania. Obcinamy tylko górną część, aby pokazały się ząbki. Główki smarujemy olejem, posypujemy solą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyciągamy. Kiedy lekko ostygną, wyciskamy płynne ząbki czosnku. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy ziemniaka pokrojonego również w grubszą kostkę. Smażymy razem jeszcze minutę. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, pieprz, paprykę słodką. Gotujemy, aż ziemniak zupełnie nie zmięknie. Zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy tymianek. Serek topiony zalewamy chochlą gorącej zupy i mieszamy, aż zupełnie się rozpuści. Dodajemy do zupy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki: Kromki chleba kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie z olejem i ziołami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy grzanki są chrupiące. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy z grzankami, posypaną płatkami papryki chilli.