Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo aromatyczna, kremowa zupa czosnkowa. Dzięki użyciu pieczonego czosnku jest delikatniejsza od wersji z czosnkiem smażonym. Podana z chrupiącymi grzankami zachwyca smakiem.
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2529
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1907
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1658
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1595
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 2529
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1907
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1658
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1595
Składniki
Główki czosnku pieczemy w całości, bez obierania. Obcinamy tylko górną część, aby pokazały się ząbki. Główki smarujemy olejem, posypujemy solą i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po tym czasie wyciągamy. Kiedy lekko ostygną, wyciskamy płynne ząbki czosnku. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na oleju, aż lekko się zarumieni. Dodajemy ziemniaka pokrojonego również w grubszą kostkę. Smażymy razem jeszcze minutę. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek, pieprz, paprykę słodką. Gotujemy, aż ziemniak zupełnie nie zmięknie. Zupę miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy tymianek. Serek topiony zalewamy chochlą gorącej zupy i mieszamy, aż zupełnie się rozpuści. Dodajemy do zupy, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Grzanki: Kromki chleba kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie z olejem i ziołami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 150 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy grzanki są chrupiące. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 5 minut. Zupę podajemy z grzankami, posypaną płatkami papryki chilli.