Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczonej dyni

Zupa krem z pieczonej dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 216

Dodano:

Odsłon: 602

Zupa z pieczonej dyni. Lekko pikantna i rozgrzewająca dzięki dodatkowi ostrej papryczki i imbiru.

Składniki

  • Dynia
  • Ziemniaki
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Por
  • Seler
  • Imbir (łyżeczka startego)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa krem z pieczonej dyni

Przygotowanie

  1. Piec dynię 20 - 25 minut w 190 stopniach.
    W garnku podsmażyć przez kilka minut startą na grubych oczkach włoszczyznę wraz z cebulą i czosnkiem oraz porem pokrojonym w plasterki.

  2. Warzywa po podsmażeniu doprawić imbirem, chili, kurkumą, wędzoną papryką (można zastosować inną ulubioną kompozycję). Chwilkę poddusić, aby wydobyć maksimum aromatu z przypraw i zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, ziemniaki oraz upieczoną dynię. Gotować do momentu zmięknięcia ziemniaków (około 20 minut).

  3. Odstawić do ostygnięcia, po czym zblendować. Jeżeli masa jest zbyt gęsta można ją rozrzedzić mlekiem, jednak ja wolę dodać napój sojowy.

  4. Podawać po podgrzaniu z odrobiną śmietanki, słonecznika, parmezanu lub innego twardego sera oraz grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Rena1 30 sierpnia To zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń