Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną i aromatyczną zupę krem z pieczonej dynii na bazie bulionu oraz mleczka kokosowego. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, który rozgrzeje oraz pożywi w chłodne jesienne dni. Warto włączyć dynię do swojego jadłospisu, ponieważ jest niezwykle zdrowa i niesie w swoim składzie moc wartości odżywczych. Znajdziemy w niej witaminy A, E, C, PP, K i B, składniki mineralne tj. żelazo, magnez, wapń, potas, a także błonnik pokarmowy. Dynia jest niskokaloryczna, lekkostrawna oraz zasadotwórcza. Reguluje przemianę materii oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy.
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 211
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 395
Składniki
Marchewki obieramy i kroimy na pół. Małą dynię hokkaido* dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy miękki środek wraz z pestkami. Kawałki dyni i marchewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy je folią aluminiową. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (grzanie góra- dół) na około 55 - 60 minut. * Tej odmiany dyni nie musimy obierać ze skórki, ponieważ ta jest cienka i jadalna. Skórka nada zupie głębszego smaku oraz koloru.
Pokrojoną cebulę szklimy na oliwe z oliwek. Upieczoną dynię oraz marchewki rozdrabniamy w dłoniach i przekładamy do naczynia. Dodajemy także podsmażoną cebulkę, mleczko kokosowe, bulion* oraz przyprawy. Wszystko miksujemy na jednolity i gładki mus. Zupę zagotowujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy w kleksem oliwy i śmietany oraz ulubionymi dodatkami. * Do przygotowania zupy możemy wykorzystać rosół lub ulubiony bulion mięsny, a w wersji wege - bulion warzywny.
Zupa krem z dyni świetnie smakuje z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. Możemy podać ją także z grzankami, płatkami parmezanu lub serem feta. Pysznym dodatkiem są także prażone pestki dyni oraz słonecznika.