Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pora i ziemniaków

Zupa krem z pora i ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 103 Ocena: 1449

Dodano:

Odsłon: 627

Pyszna, gęsta i rozgrzewająca zupa na zimowe dni. Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki

  • 1 por
  • mała marchewka
  • 6 ziemniaków
  • kawałek selera i pietruszki
  • mała cebula
  • łyżka serka topionego
  • po 2 ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego
  • przyprawy: majeranek, oregano, sól, pieprz, ostra papryka
  • ok. 1,5 l rosołu lub wody
  • łyżka masła
  • 4 kromki chleba na grzanki
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z pora i ziemniaków

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki dokładnie myjemy, obieramy, dowolnie kroimy lub ścieramy na tarce na dużych oczkach.

    W garnku roztapiamy masło, smażymy nasze warzywa przez ok. 5-10 minut aż zaczną intensywnie pachnieć.

    Zalewamy rosołem, wrzucamy ziele, pieprz i liście laurowe. Przykrywamy i gotujemy do miękkości warzyw, wsypujemy oregano i majeranek. Jeśli jest potrzeba możemy dolać rosół.

    Następnie wyciągamy listek ziele i pieprz, wszystko dokładnie blendujemy.

    Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy żeby się rozpuścił. Przyprawiamy do smaku. Zupę podajemy z grzankami lub makaronem.

    Grzanki:

    Chleb kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju z wszystkich stron, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń