Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seler naciowy to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Najczęściej jadany w sałatkach, jest także wspaniałą bazą do pożywnej zupy.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
Składniki
Łodygi selera odcinamy ok 2cm od podstawy. Pozbywamy się grubych włókien (łapiemy je za pomocą noża i pociągamy). Łodygi myjemy i kroimy na kawałki, razem z liśćmi. Marchew, pietruszkę, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy. Wszystko razem smażymy na oleju około 10 minut, aż lekko się zarumieni. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy sól, pieprz i paprykę słodką, gotujemy około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie szykujemy ziarenka do posypania. Nagrzewamy suchą patelnię. Wysypujemy na nią ziarenka i prażymy, często mieszając. Będą gotowe, kiedy lekko się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć. Ściągamy z patelni od razu.
Ugotowaną zupę miksujemy blenderem. Dodajemy koperek i gotujmy jeszcze 2 minuty. Zupę przed podaniem posypujemy prażonymi ziarenkami.