Zupa krem z zielonego groszku to prosta w przygotowaniu i pożywna potrawa. Przygotuj ją na pierwsze danie i zachwyć podniebienie każdego smakosza.
Zupa krem z zielonego groszku
Składniki
- 400 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 średni ziemniak
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml śmietanki 18% lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie, dla aksamitności)
- świeża natka pietruszki (do dekoracji)
Składniki
- 400 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 średni ziemniak
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml śmietanki 18% lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie, dla aksamitności)
- świeża natka pietruszki (do dekoracji)

Etapy przygotowania
W garnku rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
Dodaj pokrojonego ziemniaka i wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż ziemniak będzie miękki. Wrzuć zielony groszek i gotuj kolejne 5 minut (jeśli używasz mrożonego, nie trzeba go wcześniej rozmrażać).
Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz bardziej aksamitną konsystencję, wlej śmietankę lub jogurt i wymieszaj.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Danie to zestaw nietypowych połączeń tradycyjnej kuchni. Ten odważny zestaw...
Odsłon: 591
Ostatnio komentowane przepisy

Danie to zestaw nietypowych połączeń tradycyjnej kuchni. Ten odważny zestaw...
Odsłon: 591



Składniki
- 400 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego)
- 800 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 średni ziemniak
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml śmietanki 18% lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie, dla aksamitności)
- świeża natka pietruszki (do dekoracji)
W garnku rozgrzej masło lub oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż jeszcze przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
Dodaj pokrojonego ziemniaka i wlej bulion. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut, aż ziemniak będzie miękki. Wrzuć zielony groszek i gotuj kolejne 5 minut (jeśli używasz mrożonego, nie trzeba go wcześniej rozmrażać).
Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz bardziej aksamitną konsystencję, wlej śmietankę lub jogurt i wymieszaj.