Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszną, aromatyczną oraz kremową zupę z zielonych szparagów oraz świeżego koperku. Zielone szparagi są zdrowe, niskokaloryczne i lekkostrawne. Zawierają mnóstwo witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Są bogatym źródłem witamin K, A, C, E, kwasu foliowego, fosforu, żelaza, magnezu oraz wapnia. Wzmacniają odporność, poprawiają metabolizm oraz świetnie wpływają na skórę, włosy, paznokcie i wzrok. Dzięki zawartości asparaginy, pobudzają pracę nerek i regulują gospodarkę wodną organizmu. Krem pysznie smakuje z dodatkiem serka ricotta, kiełków oraz jajka ugotowanego na twardo.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1128
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1287
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 524
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1128
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1287
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 524
Składniki
Pokrojoną cebulę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dosłownie chwilę smażymy i odstawiamy z palnika. Koperek siekamy.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i odcinamy główki. Łodygi siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości (przez około 10 minut).
Główki szparagów zalewamy gorącym bulionem lub lekko osoloną gorącą wodą i zostawiamy je na kilka minut (bez gotowania)*. * Główki szparagów powinny być przygotowane al dente - wtedy zachowają swój kształt, chrupkość oraz wartości odżywcze.
Na koniec gotowania łodyżek dodajemy posiekany koperek (spory pęczek) oraz podsmażoną cebulę i czosnek. Wszystkie składniki miksujemy na gładki krem z dodatkiem śmietanki. Zupę doprawiamy solą, gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę podałam z serkiem ricotta, główkami szparagów oraz kiełkami jarmużu i kalarepy.
Świetnym dodatkiem są także jajka ugotowane na twardo. Zupę możemy podać także z grzankami lub chipsami z boczku.