Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z ziemniaków z mascarpone

Zupa krem z ziemniaków z mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2292

Dodano:

Odsłon: 561

Aż trudno uwierzyć, że wystarczy kilka niedrogich składników by w krótkim czasie wyczarować tak wspaniałą w smaku zupę. Gęsta, kremowa z dodatkiem grzanek czy groszku ptysiowego zasmakuje każdemu :)

Składniki

  • Ziemniaki - 1 kg
  • Mascarpone - 250 g
  • Bulion grzybowy - 1 litr
  • Czosnek - 5 ząbków
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Kurkuma - szczypta
  • Grzanki - lub groszek ptysiowy
  • Bazylia - posiekana do posypania
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa krem z ziemniaków z mascarpone

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, zalewamy bulionem grzybowym i zagotowujemy. Odstawiamy z gazu, dodajemy serek mascarpone, przeciśnięty przez praskę czosnek i blendujemy na gładki krem. Całość zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym i posypujemy posiekaną bazylią. Można też dodać uprażone płatki migdałów. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń