Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachęcam, by przynajmniej raz - w sezonie pełnym pachnących i aromatycznych pomidorów skusić się na przygotowanie zupy ze świeżych pomidorów. Jest bardzo smaczna i zdrowa.
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 478
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 567
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 478
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 567
Składniki
Wcześniej należy przygotować sobie bulion warzywny bądź wykorzystać rosół np z poprzedniego dnia. W garnku rozgrzać olej lub masło , wrzucić pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, cały czas mieszając by nie doprowadzić do zrumienienia. Następnie dodać pokrojone pomidory razem ze skórką i nasionami. Usunąć tylko twarde części . Pod koniec smażenia dodać bazylię.Można dodać 1/2 szklanki wody by pomidory nie przywierały do dna. Kiedy pomidory się rozpadną, zdjąć z ognia i pomidory zmiksować a następnie przetrzeć przez sito.
Przelać do garnka, doprawić solą , pieprzem i sporą ilością cukru by zniwelować kwaśny smak zupy. Stopniowo dolewać bulion warzywny. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Jej gęstość regulujemy bulionem. Na talerzu dodajemy kleks śmietany i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.