Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zachęcam, by przynajmniej raz - w sezonie pełnym pachnących i aromatycznych pomidorów skusić się na przygotowanie zupy ze świeżych pomidorów. Jest bardzo smaczna i zdrowa.
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 671
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 118
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1264
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 671
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 118
Marzysz o naleśnikach, które są cienkie, delikatne i nie rwą się podczas smaż...
Odsłon: 1264
Składniki
Wcześniej należy przygotować sobie bulion warzywny bądź wykorzystać rosół np z poprzedniego dnia. W garnku rozgrzać olej lub masło , wrzucić pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, cały czas mieszając by nie doprowadzić do zrumienienia. Następnie dodać pokrojone pomidory razem ze skórką i nasionami. Usunąć tylko twarde części . Pod koniec smażenia dodać bazylię.Można dodać 1/2 szklanki wody by pomidory nie przywierały do dna. Kiedy pomidory się rozpadną, zdjąć z ognia i pomidory zmiksować a następnie przetrzeć przez sito.
Przelać do garnka, doprawić solą , pieprzem i sporą ilością cukru by zniwelować kwaśny smak zupy. Stopniowo dolewać bulion warzywny. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Jej gęstość regulujemy bulionem. Na talerzu dodajemy kleks śmietany i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.