Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa marokańska cechuje się dość dużą ostrością, którą zawdzięcza imbirowi. Jest bardzo aromatyczna, mocno pomidorowa. Ciecierzyca sprawia, że jest także niezwykle pożywna. Z powodzeniem może być serwowana jako jedyne danie obiadowe. Mięsna wkładka w postaci pulpecików z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom mięsa. Wystarczy jednak pominąć ten element, by danie było pyszną propozycją dla wegan.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21573
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 71
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 91
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21573
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 71
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 91
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 187
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę pokrojoną w dość dużą kostkę do zeszklenia. Dodaj pokrojone w kostkę papryki, drobno posiekany imbir i starte na tarce o dużych oczkach marchewki. Dopraw kuminem. Całość smaż razem przez ok. 5 minut.
Dodaj odsączoną ciecierzycę i pomidory z puszki. Zalej zupę wodą i dopraw solą i pieprzem. Gotuj wszystko razem przez 20 minut, do całkowitego rozpadnięcia się pomidorów.
Przygotuj pulpety. Wszystkie składniki wyrób razem bardzo dokładnie przez około 10 minut. Konsystencja masy powinna być mocno kleista. Z masy mięsnej uformuj niewielkie, kuliste pulpety. Wrzucaj je na gotującą się zupę, na ok. 10 minut przed zdjęciem jej z ognia.
Zupę marokańską podawaj udekorowaną natką pietruszki.