Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa mięsna z brukselką

Zupa mięsna z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2203 Ocena: 48860

Dodano:

Odsłon: 2738

Bardzo spodobała nam się karkówka, która rozpada się w ustach. Postanowiliśmy przyrządzić na niej zupę, która w zasadzie robi się sama.

Składniki

  • 600 g karkówki wieprzowej
  • 2 litry bulionu wołowego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 180 g koncentratu pomidorowego
  • 400 g brukselki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • cukier
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa mięsna z brukselką

Przygotowanie


  1. Karkówkę kroimy na plastry. Oprószamy cukrem, solą i pieprzem. Przekładamy do rozgrzanego garnka, obsmażamy i zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dusimy na wolnym ogniu przez 2 godziny. Mięso szarpiemy widelcami.
    Następnie dodajemy pokrojone na kawałki ziemniaki, posiekaną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, gotujemy 20 min, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy, oczyszczone brukselki i gotujemy do ich miękkości.
    Mąkę podsmażamy na rozgrzanym maśle, dodajemy wywar, rozrabiamy i dajemy do całości, dokładnie rozprowadzając. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń