Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 389
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 161
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16570
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 365
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 389
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 161
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16570
Smaczne domowe lody truskawkowe. Pokochają małe i duże łasuchy.
Odsłon: 365
Składniki
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Migdały sparzyć i zdjąć skórkę. Przy pomocy blendera zmiksować migdały. Można też przepuścić przez maszynkę do mięsa. Ważne, żeby były dobrze rozdrobnione.
Do garnka wlać mleko i zacząć gotować. Do mleka dodać zmielone migdały i kaszkę. Gotować na wolnym ogniu ok 10 min. Dodać miód i wymieszać.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.
Żurawinę namoczyć w dwóch łyżkach amaretto lub rumu - wersja dla dorosłych. Dla dzieci żurawinę trzeba namoczyć w ciepłej wodzie.
W miseczce ułożyć centralnie ryż. Dookoła nalać mleko z migdałami. Posypać płatkami migdałowymi i żurawiną.
Smacznego.