Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak prosta i jednocześnie wyrafinowana w smaku. Przez to zaskakująca i fascynująca. Bulion, który powstaje tylko z trzech składników i zupa, która zawiera równie niewielką ilość dodatków. Obok tej zupy nie da się przejść obojętnie.
garnek, sitko, nóż, miska
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 611
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9204
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 74
Przepis dnia
Polecam na kolację.
Odsłon: 611
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 9204
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 74
Składniki
Do garnka wlej wodę i dodaj do niej glony kombu. Przed przygotowaniem bulionu (ok. 30 min.) możesz namoczyć glony w misce z wodą. Podgrzej wodę w garnku i chwilę przed rozpoczęciem wrzenia usuń kombu z bulionu. Dodaj płatki tuńczyka i znowu zagotuj wywar. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 30 sekund. Zdejmij z ognia i pozostaw bulion z płatkami tuńczyka pod przykryciem na ok. 10 min. W tym czasie płatki tuńczyka powinny opaść na dno garnka. Następnie przecedź uzyskany wywar przez sito. Można przechowywać go w lodówce od 3-5 dni.
Po dodaniu tuńczyka oprócz delikatnego aromatu wodorostów w bulionie wyczuwalny jest wyrazisty zapach ryby. Jeżeli bulion był przechowywany w lodówce przed dodaniem pasty miso należy go podgrzać.
Pastę miso najłatwiej połączyć z bulionem przecierając ją na sicie delikatnie zanurzonym w zupie. Możesz wykonywać tę czynność partiami tak by uzyskać najbardziej pożądany smak i kolor zupy. Następnie dodaj suszone glony wakame, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty aż staną się miękkie. Do zupy idealnie pasuje dodatek tofu wraz z drobno posiekaną zieloną cebulką.
Miso nie należy doprowadzać do wrzenia i zaleca się spożyć zaraz po przygotowaniu lub maksymalnie w ciągu 1-2 dni, ponieważ przy dłuższym przechowywaniu traci swój wyrazisty smak i aromat.