Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak prosta i jednocześnie wyrafinowana w smaku. Przez to zaskakująca i fascynująca. Bulion, który powstaje tylko z trzech składników i zupa, która zawiera równie niewielką ilość dodatków. Obok tej zupy nie da się przejść obojętnie.
garnek, sitko, nóż, miska
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 285
Lubicie flaki czy raczej ich nienawidzicie? Mam dziś dla was propozycję myślę...
Odsłon: 285
Składniki
Do garnka wlej wodę i dodaj do niej glony kombu. Przed przygotowaniem bulionu (ok. 30 min.) możesz namoczyć glony w misce z wodą. Podgrzej wodę w garnku i chwilę przed rozpoczęciem wrzenia usuń kombu z bulionu. Dodaj płatki tuńczyka i znowu zagotuj wywar. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 30 sekund. Zdejmij z ognia i pozostaw bulion z płatkami tuńczyka pod przykryciem na ok. 10 min. W tym czasie płatki tuńczyka powinny opaść na dno garnka. Następnie przecedź uzyskany wywar przez sito. Można przechowywać go w lodówce od 3-5 dni.
Po dodaniu tuńczyka oprócz delikatnego aromatu wodorostów w bulionie wyczuwalny jest wyrazisty zapach ryby. Jeżeli bulion był przechowywany w lodówce przed dodaniem pasty miso należy go podgrzać.
Pastę miso najłatwiej połączyć z bulionem przecierając ją na sicie delikatnie zanurzonym w zupie. Możesz wykonywać tę czynność partiami tak by uzyskać najbardziej pożądany smak i kolor zupy. Następnie dodaj suszone glony wakame, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty aż staną się miękkie. Do zupy idealnie pasuje dodatek tofu wraz z drobno posiekaną zieloną cebulką.
Miso nie należy doprowadzać do wrzenia i zaleca się spożyć zaraz po przygotowaniu lub maksymalnie w ciągu 1-2 dni, ponieważ przy dłuższym przechowywaniu traci swój wyrazisty smak i aromat.