Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa mocno prawdziwkowa

Przepis dnia 2019-10-10
Zupa mocno prawdziwkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10168

Dodano:

Odsłon: 630

Z prawdziwkami pod trzema postaciami, suszonymi, proszkiem grzybowym i świeżymi.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe 0,5 kg lub masło do obsmażania warzyw i grzybów
  • warzywa bulionowe: pietruszka, marchew, por, seler, cebula
  • przyprawy bulionowe: ziele angielksie i liść laurowy
  • Woda 1,5 l to bedzie na 4 porcje
  • czosnek 1 główka
  • olej lb masło do podsmażenia grzybów
  • prawdziwki 4-6 szt
  • prawdziwki suszone 2 garście
  • prawdziwki suszone i zmielone na pył 2- 3 łyżki
  • Natka pietruszki 2-3 łyżki
  • śmietana 18 % 2-3 łychy
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zebrałam grzyby i je obrałam i umyłam.

  2. Grzyby pokroiłam w plasterki, natkę posiekałam, a czosnek zgniotłam i posiekałam.

  3. Do garnka dałam żeberka, warzywa i przyprawy. Miałam liche zbiory więc pomogłam sobie suszonymi warzywami z zeszłego roku.
    W wersji bezmięsnej świeże warzywa można podsmażyć na maśle.
    Wstawiłam bulion, będzie gotował się w sumie godzinę.
    Po pół godzinie dodałam suszone grzyby i te sproszkowane.

    Na oleju powoli i lekko zrumieniłam czosnek, dodałam go do bulionu.
    Na tym samym oleju podsmażyłam prawdziwki. Dodałam je piętnaście minut przed końcem gotowania.

    Zupę zdjęłam z ognia, zabieliłam zahartowaną śmietaną i dodałam posiekaną natkę pietruszki. Zupę doprawiłam do smaku sola i pieprzem.

    Żeberka polecam na kanapki albo jako wkładkę mięsną.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń