Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, które jednocześnie jest zgodne z ideologią zero waste. Po co wyrzucać, skoro można przygotować coś wyjątkowego i niezwykle smacznego? W tej zupie zasmakują nawet najmłodsi – jest pełna słonecznego smaku pomidorów uwielbianych przez najmłodszych. A dodatek ciecierzycy jest bogatym źródłem białka, które jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju.
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7390
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 369
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 89
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 81
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 175
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7390
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 369
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 89
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 81
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 175
Składniki
W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z cukrem. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i krótko podsmaż mieszaninę, tworząc zasmażkę. Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Zalej wszystko bulionem. Gotuj przez ok. 5 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Dodaj je do zupy, wymieszaj i pozostaw całość pod przykryciem na ok. 15 minut.
Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do zupy. Jeśli używasz świeżej marchewki, dodaj jej plasterki razem z ziemniakami. Z powodzeniem możesz także użyć tej z gotowania rosołu – w takim przypadku dodaj ją razem z ciecierzycą.
Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą. Dopraw do smaku, pamiętając, że rosół sam w sobie jest już słony i doprawiony. Zupę na rosole z niedzieli zdejmij z ognia i tuż przed podaniem wmieszaj sok z cytryny. Serwuj na gorąco, posypaną siekaną natką pietruszki.