Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa na rosole z niedzieli to idealna propozycja na pożywne i pyszne danie, które jednocześnie jest zgodne z ideologią zero waste. Po co wyrzucać, skoro można przygotować coś wyjątkowego i niezwykle smacznego? W tej zupie zasmakują nawet najmłodsi – jest pełna słonecznego smaku pomidorów uwielbianych przez najmłodszych. A dodatek ciecierzycy jest bogatym źródłem białka, które jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1888
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3844
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3599
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 415
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1888
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3844
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3599
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 415
Składniki
W miseczce wymieszaj przecier pomidorowy z cukrem. Rozgrzej oliwę w dużym garnku i krótko podsmaż mieszaninę, tworząc zasmażkę. Dodaj pomidory z puszki i wymieszaj. Zalej wszystko bulionem. Gotuj przez ok. 5 minut. Ziemniaki obierz i pokrój w mniejszą kostkę. Dodaj je do zupy, wymieszaj i pozostaw całość pod przykryciem na ok. 15 minut.
Ciecierzycę odsącz z zalewy i dodaj do zupy. Jeśli używasz świeżej marchewki, dodaj jej plasterki razem z ziemniakami. Z powodzeniem możesz także użyć tej z gotowania rosołu – w takim przypadku dodaj ją razem z ciecierzycą.
Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodą. Dopraw do smaku, pamiętając, że rosół sam w sobie jest już słony i doprawiony. Zupę na rosole z niedzieli zdejmij z ognia i tuż przed podaniem wmieszaj sok z cytryny. Serwuj na gorąco, posypaną siekaną natką pietruszki.