Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz wreszcie wolny weekend i nie chcesz spędzić go na gotowaniu? Z pomocą przyjdzie ci przepis na szybką, pożywną zupę, którą przygotujesz w 15-20 minut (nie licząc czasu gotowania się warzyw). To dobre, rozgrzewające danie na coraz chłodniejsze, jesienne dni. pieprzu Warzywna zupa na sobotę jest odpowiednia dla wegan i wegetarian.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2755
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3610
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 539
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6829
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 135
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 2755
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3610
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 539
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 6829
Składniki
Obierz ziemniaki, marchewkę i kawałek selera. Ugotuj w osolonej wodzie (około 1 l – w zależności od tego, jak esencjonalną i gęsta zupę chcesz uzyskać) z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.
Posiekaj cebulę i czosnek. Usmaż na połowie masła z dodatkiem curry i wędzonej papryki (czosnek dodaj pod koniec smażenia cebuli). W wersji wegańskiej zastąp masło olejem. Jeśli chcesz, by zupa była ostrzejsza i bardziej rozgrzewająca, razem z cebulą podsmaż pokrojoną na kawałki papryczkę chili.
Odcedź wywar. Włóż do niego z powrotem połowę ziemniaków. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej zawiesista, pozostaw też seler. Dodaj do garnka zawartość patelni (odłóż na bok kawałki papryki chili) i zblenduj krótko zupę.
Włóż z powrotem do zupy pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki, marchewkę i chili. Dodaj posiekany koperek i drugą część tłuszczu. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Posól do smaku.
Gorącą zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. Możesz zastąpić ją wegańskim jogurtem.