Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz wreszcie wolny weekend i nie chcesz spędzić go na gotowaniu? Z pomocą przyjdzie ci przepis na szybką, pożywną zupę, którą przygotujesz w 15-20 minut (nie licząc czasu gotowania się warzyw). To dobre, rozgrzewające danie na coraz chłodniejsze, jesienne dni. pieprzu Warzywna zupa na sobotę jest odpowiednia dla wegan i wegetarian.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11492
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4041
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42811
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 482
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 338
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 430
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 11492
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4041
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42811
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 482
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 338
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 430
Składniki
Obierz ziemniaki, marchewkę i kawałek selera. Ugotuj w osolonej wodzie (około 1 l – w zależności od tego, jak esencjonalną i gęsta zupę chcesz uzyskać) z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.
Posiekaj cebulę i czosnek. Usmaż na połowie masła z dodatkiem curry i wędzonej papryki (czosnek dodaj pod koniec smażenia cebuli). W wersji wegańskiej zastąp masło olejem. Jeśli chcesz, by zupa była ostrzejsza i bardziej rozgrzewająca, razem z cebulą podsmaż pokrojoną na kawałki papryczkę chili.
Odcedź wywar. Włóż do niego z powrotem połowę ziemniaków. Jeśli chcesz, by zupa była bardziej zawiesista, pozostaw też seler. Dodaj do garnka zawartość patelni (odłóż na bok kawałki papryki chili) i zblenduj krótko zupę.
Włóż z powrotem do zupy pokrojone na niewielkie kawałki ziemniaki, marchewkę i chili. Dodaj posiekany koperek i drugą część tłuszczu. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Posól do smaku.
Gorącą zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany. Możesz zastąpić ją wegańskim jogurtem.