Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W czasie upałów nie mamy dużego apetytu, więc zimne zupy są idealne. Najlepsze są oczywiście zupy z surowych warzyw i owoców, ponieważ w przeciwieństwie do większości chłodników nie są gotowane i zachowują cenne witaminy i minerały. Z tego powodu zupy w stylu gazpacho są popularne np. w krajach o ciepłym klimacie. Moja zupa składa się zasadniczo z melona i ogórka. Są to składniki bogate w wodę, witaminy i minerały i stanowią niezwykle smaczną kombinację. Dodatkowym atutem jest fakt, że zupę można przygotować w 15 minut. Aby była bardziej pożywna, dodałam do niej paluszki grissini owinięte plastrem szynki parmeńskiej, gdyż taka szynka najlepiej komponuje się z melonem.
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 388
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 200
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 239
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 281
Rozgrzewająca zupa z tortellini to idealne danie na chłodniejsze dni, które z...
Odsłon: 388
Czy są tutaj miłośnicy słodkich śniadań? Jeśli tak, to jest idealna propozycj...
Odsłon: 200
To więcej niż zwykła woda – to prawdziwy detoks w szklance! Sprawdź przepis i...
Odsłon: 239
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 281
Składniki
Melona i ogórki obrac, pozbawic pestek i pokroic w grubsza kostke. Umyc i zetrzec imbir. Limonke umyc w goracej wodzie i osuszyc, zetrzec drobno skórke i wycisnac sok. Bazylie umyc, wysuszyc i odłozyc kilka listków do dekoracji.
Wlozyc kostki melona i ogórki z sokiem i skórka z limonki, imbirem, odrobina soli i pieprzu do pojemnika blendera i wymieszac z zimna woda (ewentualnie z kilkoma kostkami lodu). Bazylie grubo posiekac i dodac do skladników. Nastepnie wszystko razem zmiksowac.
Peperoni umyc, pozbawic pestek, poktoic w drobna kostke i dodac do zupy. Doprawic wszystko sola i pieprzem w razie potrzeby i ewentualnie wlac wino porto. Przetrzymac zupe w lodówce az do podania. Owinac grissini 1 plasterkiem szynki parmenskiej. Przed podaniem wlac zupe do schlodzonych szklanek, skropic oliwa z oliwek i udekorowac listkami bazylii. Serwowac z paluszkami grissini z szynka.