Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 438

Dodano:

Odsłon: 230

Pyszna i aromatyczna zupa przygotowana na zakwasie ogórkowym własnego przygotowania,którego przepis polecałam to doskonałe danie na jesienne chłody.

Składniki

  • Słoiczek ogórków na zupę ogórkową przygotowany w domu taki na raz
  • Podudzie kurczaka 1 szt
  • Marchewka 1 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Por 1/2 szt
  • Seler korzeń kawałek
  • Ziemniaki średniej wielkości 4 szt.
  • Śmietana 18% 1/2 szklanki
  • Liść laurowy 2 szt
  • Ziele angielskie 3 ziarnka
  • Rozmaryn suszony trochę
  • Sól , pieprz czarny mielony,majeranek
  • Świeża natka pietruszki 2 łyżeczki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę .Ziemniaki w trochę grubszą kostkę.

  2. Warzywa , podudzie umieścić w garnku i zalać 1 1/2 litra wody.Dodać liść laurowy ziele angielskie, rozmaryn doprawić solą i gotować 35 min.Wyjąć podudzie obrać ,pokroić na drobne części i dodać do gotującej się zupy.Całość gotować jeszcze 5 min.

  3. Po tym czasie dodać słoiczek zakwaszonych ogórków ,gotować jeszcze 5 min ,dodać śmietanę,doprawić pieprzem oraz majerankiem, gotować całość 1 min.

  4. Podając na talerzu posypać obficie zieloną pietruszką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń