Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2697

Dodano:

Odsłon: 7393

Zupa ogórkowa - lekka, bez dodatku śmietany, choć oczywiście można ją dodać. Chyba moja ulubiona z dzieciństwa. A dyskusji na temat ogórkowej było wiele. U nas zawsze z ziemniakami, u innych z ryżem lub z makaronem - ale zawsze pyszna.

Składniki

  • ogórki kiszone, 10 szt.
  • marchew, 1 duża
  • pietruszka, 1 duża
  • cebula, 1 duża
  • seler, 1/2 dużego
  • wywar mięsny lub kostki rosołowe
  • ziemniaki, 3 duże
  • pieprz, sól, maggi, do smaku
  • koperek, 1 łyżka
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa ogórkowa

Przygotowanie

  1. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach tarki. Zalać szklanką wody - pogotować ok. 20 minut.

  2. Ziemniaki i cebul e pokroić w sporą kostkę, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na dużych oczkach tarki. Jarzyny ugotować prawie do miękkości w wywarze mięsnym lub w bulionie z kostek.

  3. Dodać podgotowane ogórki, gotować razem ok. 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, maggi wg uznania. Pod koniec dodać posiekany koperek. Można zabielić śmietaną, ja jednak wolę taką czystą zupę.

  4. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń