Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa z chipsami z boczku:

Zupa ogórkowa z chipsami z boczku:

Autor:

Przepisów i artykułów: 502 Ocena: 4746

Dodano:

Odsłon: 165

Wyśmienita i pożywna w zimowy czas.

Składniki

  • 3 litry wody
  • 30 dag wędzonego boczku (na wywar)
  • 2 dobrze podsuszone kiełbasy
  • 3 listki
  • 3 kulki ziela
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1/2 szklanki pęczaku
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 szklanka startych na grubych oczkach kiszonych ogórków
  • 1/2 szklanki wody z kiszonych ogórków
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • duży pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 ząbki czosnku
  • Dodatkowo:
  • 15 dag surowego boczku na chipsy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa ogórkowa z chipsami z boczku:

Przygotowanie



  1. Boczek zalać zimną wodą, dodać listki, ziele, pokrojone warzywa.
    Gotować 15 minut.
    Dodać pokrojone ziemniaki, przepłukaną kaszę i pokrojoną w plastry podsuszaną kiełbasę. Gotować do miękkości warzyw.
    Dodać starte ogórki i wodę z kiszonych ogórków (przelać przez sito).
    Chwilę pogotować. Dodać śmietanę i pokrojoną natkę pietruszki.
    Doprawić pieprzem i niewielką ilością soli.
    Na końcu- dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Surowy boczek pokroić w cienkie plasterki i mocno zrumienić z obu stron na suchej patelni.
    Chipsy z boczku położyć na talerzu przed samym podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń