Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa z pęczakiem

Zupa ogórkowa z pęczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2231 Ocena: 49253

Dodano:

Odsłon: 1402

Dawno nie jedliśmy ogórkowej, więc naszła nas wielka ochota. Wyszła bardzo smaczna i delikatna.

Składniki

  • 4 duże ogórki kiszone
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 4 ziemniaki
  • 50 g pęczaku
  • 1,2 l bulionu cielęcego
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych (opcjonalnie)
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa ogórkowa z pęczakiem

Przygotowanie

  1. Marchew obieramy, kroimy w półtalarki.

    Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.

    Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem.

    Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości.

    Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie można dodać ½ szklanki kwasu z ogórków. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

    Zupę podajemy gorącą z posiekanym koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń