Innowacyjny przepis na zupę, która bez wątpienia zaskoczy domowników. Przepis pochodzi z 411. odcinka programu "Ewa gotuje".
Zupa orzechowa według Ewy Wachowicz
Składniki
- 300 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 l wywaru wołowego lub drobiowego
- kawałek imbiru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietanki 18%
- sól i pieprz kolorowy
- do podania: bagietka
- ulubione kiełki, np. rzodkiewki
Składniki
- 300 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 l wywaru wołowego lub drobiowego
- kawałek imbiru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietanki 18%
- sól i pieprz kolorowy
- do podania: bagietka
- ulubione kiełki, np. rzodkiewki

Etapy przygotowania
Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Kilka zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wrzucić do gorącego rosołu. Przyprawić imbirem startym na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać, przykryć i gotować przez 15 minut.
Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Roztrzepać, przelać do garnka z zupą i zmiksować. Doprawić świeżo otartą gałka muszkatołową, solą i kolorowym pieprzem.
Podawać z bagietką, prażonymi orzechami i kiełkami.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4773
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 87

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 204
Ostatnio komentowane przepisy

Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Komunia
- Warzywa
- Papryka
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Szynki
Odsłon: 4773
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
- Wielkanoc
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Buliony
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Kurczak
- Indyk
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 87

Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 204



Składniki
- 300 g łuskanych orzechów włoskich
- 1 l wywaru wołowego lub drobiowego
- kawałek imbiru
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietanki 18%
- sól i pieprz kolorowy
- do podania: bagietka
- ulubione kiełki, np. rzodkiewki
Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni. Kilka zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wrzucić do gorącego rosołu. Przyprawić imbirem startym na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać, przykryć i gotować przez 15 minut.
Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę. Roztrzepać, przelać do garnka z zupą i zmiksować. Doprawić świeżo otartą gałka muszkatołową, solą i kolorowym pieprzem.
Podawać z bagietką, prażonymi orzechami i kiełkami.