Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja zupa to połączenie warzyw kolorowych, zielonych, białych, czerwonych czy pomarańczowych. Każde z nich, oddzielnie, charakterystycznie smakują, a po połączeniu w zupie smakiem zaskakują.
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 3040
schab z oscypkiem ,konfitura żurawiną ziemniaczkami i zasmażana kapusta
Odsłon: 195
W tej wersji spaghetti z mięsem mielonym zaskoczy ciebie i bliskich. Sporo wa...
Odsłon: 2316
Kurczak pod pierzynką to kolejny mój pomysł na pyszny i prosty obiad. Sos pom...
Odsłon: 3040
schab z oscypkiem ,konfitura żurawiną ziemniaczkami i zasmażana kapusta
Odsłon: 195
W tej wersji spaghetti z mięsem mielonym zaskoczy ciebie i bliskich. Sporo wa...
Odsłon: 2316
Składniki
Przygotowanie: Przygotowujemy wszystkie składniki. Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki. Rada: paprykę można piec w piekarniku. Wstawiamy do piekarnika na 200°C, pieczemy tak długo, aż skórka będzie czarna.
Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę. Obrane cebule, czosnek kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili bardzo drobno kroimy. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej, szklimy na nim cebulę, czosnek z dodatkiem miodu, często mieszamy. Dodajemy pomidory i dusimy. Dokładamy bataty, chili (ostrożnie! lepiej mniej niż więcej), kminek, sól i dolewamy wrzącej wody tylko tyle, żeby przykra warzywa. Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.
Kiedy bataty będą al dente dodajemy paprykę, cieciorkę, oliwki. Na sam koniec dodajemy szpinak, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Nie solimy za dużo, ponieważ oliwki są słone. Zupa powinna być gęsta. Podajemy z świeżą pietruszką.