Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 192

Dodano:

Odsłon: 396

Istnieje wiele przepisów na zupę pieczarkową i każdy jest inny...

Składniki

  • 500 g pieczarek
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • Włoszczyzna (marchewka duża, lub dwie mniejsze, duża pietruszka, seler)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (ja nie używam)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa pieczarkowa

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę obieramy, myjemy i kroimy albo w kostkę albo półplasterki. Zalewamy wodą, około 2 l i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu. Międzyczasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Gdy nasza włoszczyzna będzie prawie miękka dodajemy ziemniaki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki w plasterki.

  2. Cebulę smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy pod przykryciem na średnim ogniu przez kilka minut. Pieczarki usmażone z cebulką dodajemy do zupy i gotujemy dotąd, aż będą miękkie. Zupę zabielamy zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać posiekaną natką (ja nie lubię ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń