Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pikantna zupa mojej córki, z przepisu jej koleżanki. Świetne danie imprezowe.
Składniki
Do dużego (powyżej 4 litrowego) żaroodpornego naczynia wykładać w kolejności : "NIE MIESZAĆ" 1/warstwa: Mięso pokroić w kostkę,lekko przyprawić i włożyć do naczynia.
Cebulę pokroić w kostkę i rozsypać na mięsie.
Pieczarki ,odsączyć i rozsypać na cebuli.
Groszek rozsypać na pieczarkach, wraz z zalewą.
Ananasa rozsypać na groszku, wraz z zalewą.
Pomidory rozsypać na ananasie, wraz z zalewą.
Paprykę rozsypać po pomidorach, wraz z zalewą.
Polać ketchupem z carry.
Polać sosem chili.
Piec w piekarniku pod przykryciem w temp. 200 stopni C przez 2 godz. Zupę można upiec dzień wcześniej, a na drugi dzień dokończyć.
Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu przelać całość do garnka, dodać 500 ml. śmietany 18%, zagotować i gotować mieszając od czasu do czasu jeszcze około 15-20 minut na średnim ogniu.
Z przepisu wychodzi zupy na około 10-12 porcji. Zupa jest dosyć pikantna, jej ostrość zależy od ilości sosu chili. Podawać z pieczywem.