Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepyszna, aksamitna , syta i ogrzewająca wewnętrznie ZUPA PIENIACKA ! Idealne remedium na kichanie, katary i reumatyczno , bólowe doelgliwości a przy tym pyszny obiad Skład zupy to : (Bulion drobiowo - wołowy, Ziemniaki Vitelotte i Victoria, Marchew, Cebula, Kilka gożdzików ziaren, Ćwiartka Kapusty, ziele nagietka, ziele babki lancetowatej i szerokolistnej, ziele mniszka lekarskiego, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki śmietany, Papryczka chill, kilka suszonych grzybków, pieprz czarny świeżo mielony) Inspiracją aranżacji talerza dziś jest Roślina potocznie zwana Sneezeweed / Zioło Kichane a wzięło się to stąd , że dawniej indianie Menominee (Menomini) zamieszkujacy stan Wisconsin używali tej rośliny zwanej przez nich "aiatci'a ni'tcîkûn," jako tabaki do kichania aby wygonić z organizmu "złe duchy" . Potem zaczęli używać tej rośliny również biali osadnicy. Roślina ta jest obiecnie głównie ozdobą ogrodów i nosi w polsce nazwę Dżeldżun a w Anglii Helenium Autumnae , bywa też stosowana medycznie. Ps. Ciekawostką na temat samych Indian Menominów jest fakt, że jako jedni z niewielu plemion indiańskich kilkadziesiąt lat temu, plemię wystąpiło do sądu przeciwko władzom federalnym Stanów Zjednoczonych z oskarżeniem o niewłaściwe zarządzanie ich rezerwatem. Uzyskali odszkodowanie w wysokości 9,5 mln dolarów, które umieścili w zwyżkujących akcjach na giełdzie. W roku 1954 na ręce plemienia wpłynęła pierwsza wypłata odsetek: 4 miliony 881 tysięcy dolarów – każdy spośród 3254 dorosłych członków plemienia otrzymał na rękę 1500 dolarów. W roku 1959 Menomini spłacili wszystkie długi i wyzwolili się spod kontroli władz.
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Smaki Grecji!
Odsłon: 97
Składniki
Cebulę , kapustę, marchew i ziemniaki obrać należy, pokroć w kostkę lub plastry i poddusić na łyżce oleju w garnku przez 5 do 10 minut , następnie zalać bulionem i gotować do miękkości z dodatkiem grzybów suszonych, liśćmi ziół i chilli . Gdy już warzywa będą miękkie należy dodać w łyżki chrzanu uprzedniow wymieszanym z 2 łyżkami śmietany. który to wywar należy "zahartować" poprzez wymieszanie razem z kilkoma łyżkami zupy w miseczce. Zupę należy podawać gorącą :)