Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z cebulą

Zupa pomidorowa z cebulą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2309 Ocena: 51268

Dodano:

Odsłon: 1218

Kolejna, portugalska zupa, która od razu przypadła nam do gustu. Koniecznie wypróbujcie.

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 cebul
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 pełna łyżka cząbru
  • 1,2 l wody
  • 4 jajka
  • oregano
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa pomidorowa z cebulą

Przygotowanie

  1. W rondelku rozgrzewamy oliwę.
    Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone w piórka, cebule. Kiedy lekko się zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę, czosnek.
    Zalewamy passatą pomidorową.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cząber i oregano (wg uznania). Wlewamy wodę (ok. 1,2 l) i dusimy na średnim ogniu przez 40 min, w razie potrzeby dolewamy wodę.
    Tuż przed końcem gotowania przygotowujemy jajka w koszulkach.
    Zagotowujemy wodę, dolewamy ocet, robimy (przy pomocy łyżki) wir, wbijamy jajko, przy pomocy łyżek formujemy jajka, przykrywając żółtka białkiem.
    Zupę podajemy gorącą z jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

labro 30 czerwca 2019 jadlem te zupe prawie codziennie bedac na Maderze, dzieki wielkie za przepis, ugotowalem sam i czulem sie jak na wyspie znowu !!! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 12 lipca 2016 Zaintrygowała mnie ta zupka,musi być pyszna..w najbliższym czasie zrobię:) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń