Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa z ryżem i mięsem mielonym

Zupa pomidorowa z ryżem i mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 668 Ocena: 5884

Dodano:

Odsłon: 437

Zupa pomidorowa to jedna z najczęściej spotykanych zup na polskim stole. Często podawana w poniedziałek na bazie niedzielnego rosołu:) Moja wersja "pomidorówki" również opiera się na rosole z dnia poprzedniego. Jest to wersja zupy bardzo sycącej, zastępującej dwudaniowy obiad:)

Składniki

  • rosół/bulion 4 szklanki
  • mięso mielone 40 dag
  • zmiksowane pomidory 3 szklanki
  • ryż 10 dag
  • cebula 1 szt
  • olej do smażenia
  • harissa do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czosnek 2 ząbki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa pomidorowa z ryżem i mięsem mielonym

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy drobno posiekane cebulę i czosnek. Podsmażamy do czasu aż staną się szkliste uważając by czosnek się nie zrumienił. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku /raczej na pikantnie/ i podsmażamy do lekkiego zrumienienia.
    Rosół /lub bulion np. z kostki/ podgrzewamy, dodajemy zmiksowane pomidory /mogą być świeże lub z puszki czy kartonu/ i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy surowy ryż i /od czasu do czasu mieszając/ gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Następnie do zupy pomidorowej dodajemy podsmażone mięso mielone i często mieszając gotujemy do czasu aż ryż będzie miękki.
    * Jeśli zupa jest zbyt gęsta możemy dodać bulionu lub rosołu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń