Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa postna, czyli jaka? Chodzi oczywiście o potrawę bez mięsa, możliwie prostą w przygotowaniu, z niewielkiej ilości składników. Dobrym przykładem jest zupa brokułowa, która najlepiej smakuje w formie kremu. Przygotujesz ją szybko, z łatwością możesz także nieco urozmaicić danie, posypując je pestkami słonecznika czy dodając odrobinę ulubionego sera.
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 74
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 929
Proste i szybkie danie wywodzące się z Pomorza. Pulki, czyli ziemniaki gotowa...
Odsłon: 74
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 929
Składniki
W średnich rozmiarów garnku rozgrzej oliwę i masło, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Mieszaj energicznie przez 2-3 minuty.
Brokuła podziel na różyczki, ziemniaka pokrój w większe kostki. Podsmaż chwilę z cebulą i czosnkiem.
Całość zalej bulionem warzywnym tak, aby zakryć wszystkie warzywa.
Przykryj zupę i gotuj przez 20-30 minut na średnim ogniu.
Po tym czasie zupę zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli wyszła zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze odrobinę bulionu.
Zupa jest gotowa do zjedzenia - dla urozmaicenia możesz posypać ją pestkami słonecznika lub dodać ulubiony ser (np. feta, parmezan, mozarella).