Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam wam przepis na moją zupę " ratatuj " czyli zupa bez mięsa z tego co było w lodówce, to tak zwana biedna zupa za to bardzo smaczna polecam każdemu kto tylko lubi zupy
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7004
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5355
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2546
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7004
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5355
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2546
Składniki
Do garnka wlać półtora litra wody, wsypać przyprawę uniwersalną, dodać tłuszcz swojskiej kaczki lub 2 łyżki smalcu z kaczki który można zakupić w sklepie, jeśli ktoś woli mięso również można dodać z tym że wtedy wydłuży się czas gotowania zupy. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować wywar do miękkości ziemniaków na średnim ogniu. W międzyczasie gdy wywar się gotuje na suchą patelnię dodać kiełbasę żywiecką pokrojoną w jak najcięższe plasterki i podsmażyć ją na rumiany kolor
Gdy ziemniaki w gotującym się wywarze są już miękkie wtedy dodać przygotowany mix z czerwoną kapustą i pogotować je chwilę na wolnym ogniu do miękkości, jak są już miękkie dodać przygotowaną kiełbasę można dać więcej, również chwilę pogotować do zmiany koloru zupy w trakcie gotowania doprawić do smaku oraz dodać oryginalne kostki magii. Pod koniec jak już zupa ma ładny kolorek dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i kopru oraz dodać ziela angielskie i liście laurowe
W międzyczasie gdy zupa gotuje się na bardzo wolnym ogniu przygotować śmietanę, do kubka w którym mamy śmietanę dodać łyżeczkę cukru oraz kilka łyżek gorącego wywaru z zupy i wymieszać za pomocą łyżki do czasu aż nie będzie grudek od śmietany, tak przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się zupy i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła leciutko zagotować i zdjąć z ognia